wtorek, 16 czerwca 2015

Łosoś pieczony z botwinką i kalarepką

Wyjątkowo proste danie, wystarczy pokroić składniki, doprawić i wstawić w naczyniu żaroodpornym do pieca. Po 25 minutach otrzymujemy wspaniały i odżywczy posiłek. Przed podaniem możecie całość posypać ziarenkami czarnuszki. Warto się z nią zaprzyjaźnić i dodawać do każdego posiłku. Na końcu postu znajdziecie kilka słów na temat jej wspaniałych właściwości.



Porcja dla 2 osób

2 kawałki łososia bez skóry ( 2x 200g)
1 pęczek botwinki
1 kalarepka
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju (u mnie kokosowy)
kilka kropli soku z cytryny
sól i pieprz
opcjonalnie kilka ziarenek czarnuszki


  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  • Posiekaj botwinkę, koperek i pietruszkę z łodyżkami, zmiażdż czosnek, a buraczki i kalarepkę pokrój na półcentymetrową kostkę. Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego, który masz akurat w domu), sok z cytryny, sól i pieprz. Calość wymieszaj.
  • Łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym, oprósz solą.
  • W naczyniu żaroodpornym (u mnie 2 mniejsze) ułóż wymieszane warzywa, a na nich kawałki łososia, przykryj folią aluminiową i wstaw do pieca na 25 minut. Danie jest pyszne zarówno na zimno jak i na ciepło. Przed podaniem posyp kilkoma ziarenkami czarnuszki.
Smacznego!

Czarnuszka jest rośliną leczniczą i ma niesamowitą moc! Pomaga walczyć z anemią, bo zawiera żelazo, wspomaga pracę jelit, ma działanie antynowotworowe, pomaga przy alergiach, a stosowana zewnętrznie pomaga walczyć z niedoskonałościami skóry.


6 komentarzy :

  1. uwielbiam łososia - w takiej wersji polubię go jeszcze bardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Botwinka to świetny dodatek, podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię różnego typu zapiekanki, rybne również. W ten sposób bez dużego wysiłku można zjeść smaczny i zdrowy posiłek. Ja właśnie staram się odżywiać zdrowo więc często przygotowuję sobie zdrowe sałatki. Ostatnio polubiłam https://mowisalmon.pl/przepisy/salatka-nicejska-z-kawalkami-lososia-mowi-wedzonego-na-cieplo/ Przygotowuję ją w pojemniczku i zabieram ze sobą do prazy. Zawsze pod ręką mam zdrową przekąskę.

    OdpowiedzUsuń