poniedziałek, 30 grudnia 2013

Jabłka w karmelu z pistacjami

Soczyste jabłko oblane słodkim karmelem, posypane chrupiącymi pistacjami. Wspaniała przekąska lub szybki deser. Polecam!



2 jabłka
8 łyżek cukru
4 łyżki obranych pistacji
2 patyczki do szaszłyków


  • Jabłka umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. W środek, obok ogonka, wbij patyczek do szaszłyka. 
  • Pistacje posiekaj nożem i przełóż do miseczki.
  • Na patelnię lub do rondelka wsyp cukier i podgrzewaj na dużym ogniu do czasu aż cukier się stopi i zbrązowieje. Jabłko trzymaj za patyczek nad patelnią, karmel nalewaj łyżką i obracaj jabłko. Szybko przełóż do miseczki z pistacjami i obtocz w nich jabłko (karmel bardzo szybko wysycha). Przełóż na talerzyk Czynność powtórz z drugim jabłkiem. Możesz od razu podawać. 
Smacznego!









3 komentarze :

  1. O mniam, uwielbiam!
    I tak ślicznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak długo wytrzymają takie jabłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć ile wytrzymają, moje po przygotowaniu zostały od razu zjedzone

      Usuń