środa, 4 grudnia 2013

Kurczak pieczony w pomarańczach

Dobrze jest być blogerką kulinarną. Czasami dostaje się sprawdzone przepisy opatrzone komentarzem To jest świetne! Tak właśnie było w tym przypadku. Przepis na kurczaka pieczonego w pomarańczach jest rewelacyjny. Otrzymujemy soczyste mięso z chrupiącą złocistą skórką. Najwspanialszy jest jednak miodowo-pomarańczowy zapach, który unosi się w całym domu Jeżeli jadacie kurczaka w Boże Narodzenie to polecam Wam zrobić go właśnie w ten sposób.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Smaki Życia (miesięcznik Biedronki, nr 11/2013). Dostałam go od koleżanki Kasi, którą próbuję przekonać do stworzenia własnego bloga kulinarnego :)
Polecam!




1 kurczak o wadze 1,5 kg
3 pomarańcze
3 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka tymianku (suszonego lub świeżego)
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka soli
kilka gałązek świeżego tymianku (jeżeli macie)

  • Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i podziel na 4 części. Przygotuj marynatę mieszając sok z 1,5 pomarańczy, miód, sok z cytryny, sos sojowy, drobno posiekany czosnek, tymianek i sól. Kurczaka natrzyj marynatą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Kurczaka ułóż w naczyniu  żaroodpornym skórą do dołu i polej go marynatą. Jeżeli masz śwież tymianek możesz położyć kilka gałązek Po 45 minutach obróć kurczaka skórą do góry i dodaj resztę pomarańczy pokrojoną w grube plastry. Piecz kolejne 45 minut. Od czasu do czasu polej mięso sosem z pieczenia Po tym czasie ustaw funkcję grill i zapiekaj dodatkowe 10-15 minut w zależności od upodobań. W tym momencie pilnuj kurczaka aby go nie spalić.
  • Kurczaka najlepiej podać z dodatkiem sosu z pieczenia. Można go przelać do rondelka i zredukować na największym ogniu przez 10 - 15 minut. I taką opcję Wam polecam. Szybsza wersja polega na dodaniu do sosu łyżki mąki, po zagotowaniu będzie gotowy. W trakcie przygotowywania sosu trzymaj kurczaka w gorącym otwartym piekarniku.
Smacznego!





Uwagi:
Jeżeli Wasz kurczak waży 1 kg, to odpowiednio skracacie czas pieczenia do około 1 godziny i zmniejszacie ilość składników o 1/3.

17 komentarzy :

  1. Kurczak wygląda bardzo apetycznie...w sam raz na świąteczny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja ,koniecznie muszę wypróbować ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, ostatnio w Lidlu dostałam kurczaka zagrodowego i też piekłam w całości z warzywami, następnym razem wypóbuję w pomarańczach, musi być bardzo aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierś z kurczaka jadłam już w wielu różnych formach, ale nigdy z pomarańczami. Musi być pyszne - na pewno spróbuję. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłem dzisiaj. Rewelacja, mięsko soczyste i delikatne, sos tak pyszny że co zostało poszło samo z bułeczką :P

    OdpowiedzUsuń
  6. czy sos sojowy mozna czyms zastapic?

    OdpowiedzUsuń
  7. witaj :) piękny Ci wyszedł kurczak, ja też mam ten przepis wydarty z gazetki biedronkowej i u mnie też będzie dziś ten kurczaczek, w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mowa jest o 3 pomarańczach .....do marynaty idzie 1.5 wiec co z reszta się dzieje?

    OdpowiedzUsuń
  9. sorry ,już wiem....

    OdpowiedzUsuń
  10. To było wstrętne! Być może przepis jest dobry, ale moja Żona przyoszczędziłą na pomarańczach i dodała bananów, bo były w promocji. Kurczaka piekła 15 minut, żeby nie marnować prądu, mówiła, że lubi żeby był krwisty, ale i tak udało się jej spalić skórkę, którą z braku innych smakołyków bardzo lubię. Jako dodatek zrobiła puree z ziemniaków w mundurkach, popluwałem tymi mundurkami potem przez całe popołudnie i wieczór. No i do tego surówka ze śledzi, nawet niezła, tylko troszkę za słodka, bo zrobiła ją na bazie marcepanu. Tak że przepis może i znakomity, ale nam jakoś nie wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurczak palce lizac :) Dzis po raz kolejny na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mogę użyć samych udek? będę miała masę gości i tak będzie podzielniej ;)

    OdpowiedzUsuń